Stolpersteine op school

Stolpersteine op school

Om te kunnen begrijpen waarom het plaatsen van Stolpersteine zo belangrijk is, moet je weten wat er in de Tweede Wereldoorlog in ons land is gebeurd. Voor dat doel heeft de werkgroep voor het onderwijs een lespakket ontwikkeld waarbij gebruik is gemaakt van de Schooltvserie "13 in de oorlog". De serie is speciaal voor de leerlingen van de basisschool gemaakt en behandelt de belangrijkste en meest ingrijpende omstandigheden uit de Tweede Wereldoorlog. Door de werkgroep is zelf een bijlage met vragen en opdrachten over de serie gemaakt. Tevens wordt er aanvullende informatie over de oorlogsperiode in de gemeente Stadskanaal gegeven met verwerkingsmateriaal en wordt er opgeroepen om zelf actief op zoek te gaan naar verhalen over de Tweede Werleldoorlog in de eigen woonplaats of familie.

De lessen en de opdrachten zijn in z'n geheel vanaf de website te bekijken en te downloaden. Hieronder zijn tevens de bijbehorende uitzendingen van "13 in de oorlog" geplaatst en is een samenvatting te lezen van het Stadskanaalster Achterhuis.

Lespakket Tweede Wereldoorlog Basisschool

Een stad in brand

Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. De vader van Dirk vecht bij de Grebbeberg waar de Nederlandse soldaten een hopeloze strijd leveren tegen de Duitse troepen. Hoelang zijn de Nederlandse troepen instaat om de Duitse overmacht tegen te houden? Komen de Engelse troepen nog te hulp zoals iedereen denkt?

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

De bezetting

Vanaf nu zijn de Duitsers de baas in Nederland. We zien dat ook tijdens de oorlog het gewone leven doorgaat. Hans moet nu Duitse woordjes leren voor een proefwerk. Tot groot ongenoegen van zijn vader, die de Duitsers maar niet kan vergeven dat ze Rotterdam hebben plat gebombardeerd. Als dan ook nog een Duitse soldaat bij het gezin wordt ingekwartierd, gaat het helemaal mis.

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

NSB

We brengen een bezoek aan de "Muur van Mussert" in Lunteren. De plek waar jaarlijks een grote bijeenkomst van NSB-ers werd gehouden. De vader van Corry is lid van de NSB, de Nationaal Socialistische Beweging. Deze partij is juist blij met de komst van de Duitsers. Veel mensen vinden NSB-ers landverraders omdat ze met de Duitse nazi's samenwerken. Op school wordt Corry gepest en ze mag ook niet meer bij andere kinderen spelen.

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

Verraad en Verzet

Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden. In deze aflevering staat het Nederlandse verzet centraal en brengen we een bezoek aan de voormalige dodencel in de Scheveningse strafgevangenis waar duizenden verzetsmensen hun laatste nacht hebben doorgebracht. Lukt het koerierster Els wel om uit handen van de Duitsers te blijven?

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

Jodenvervolging

Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. En dan krijgt het gezin ook nog eens een oproep om zich te melden voor een werkkamp in het oosten.

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

De bevrijding

Presentatrice Lisa Wade is in Wageningen op de plek waar de onderhandelingen over vrede in Nederland plaatsvond. In Hotel de Wereld zit ze aan tafel waar die besprekingen plaats hadden. Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet en dagenlang wordt er feest gevierd. Maar niet door iedereen.

Bekijk de aflevering     Vragen en opdrachten

Stolpersteine op schoolStolpersteine op schoolStolpersteine op schoolStolpersteine op schoolStolpersteine op schoolStolpersteine op school

Het Stadskanaalster Achterhuis

Stolpersteine op school

Iedereen kent het Achterhuis, waar Anne Frank en haar familie zich twee jaar verborgen konden houden voor de nazi’s. Dat er in Nederland meerdere van dit soort ‘Achterhuizen’ hebben bestaan is minder bekend. Het Stadskanaalster Achterhuis is daar één van.

Vragen en opdrachten     Interview Bennie en Lammie Kosses

Aan de Krommewijk, aan de rand van Stadskanaal, stond een klein boerderijtje. Het huis werd bewoond door Willem en Hindertje Drenth-van der Sluis en hun twee dochters Lammie en Fennie. Op 15 augustus 1942 meldde Nathan de Levie, een veehandelaar uit het nabijgelegen Gasselternijveenschemond zich bij de familie met het verzoek of hij er enkele dagen mocht verblijven. De Levie had een oproep ontvangen: op 17 augustus moest hij zich melden om via kamp Westerbork naar een ‘werkkamp’ gebracht te worden. Deze oproep voorspelde weinig goeds, maar om zich aan deze meldplicht te kunnen onttrekken moest De Levie enige tijd verdwijnen. Het echtpaar Drenth bood hem de schuilplaats die hij nodig had. Daarmee was Nathan de Levie de eerste onderduiker in het Stadskanaalster Achterhuis.

Lees verder...

Joden van het Jodenhuis in Onstwedde

Stolpersteine op school

De meester van één van de klassen van de gereformeerde school houdt plotsklaps z’n mond. Hij wijst naar buiten. De nok van het dak van het tegenover de school liggende ‘jeud’nhoes’ staat in brand. De felle oostenwind creëert een onstuitbare vonkenregen, die vernietigend z’n werk doet. Een grote hap wordt die aprildag in 1942 uit de Dorpsstraat weggevreten en de Karskenslaan wordt bijna geheel een prooi van de vlammen. De ‘jeud’n’ hebben geen ‘hoes’ meer...

Vragen en opdrachten     Schoenen met lusjes