Alle Joodse stenen in beeld

Dubbelklik op de afbeelding om het artikel over de Stolpersteine-app uit het Dagblad van het Noorden d.d. 19 december 2018 te lezen.

Stolpersteine in Ulrum

ULRUM – Het is doodstil, aan de Stationstraat in Ulrum. De stilte van 40, 50 man publiek die het leggen van de herdenkingsstenen bijwonen voor Lewi en Rachel van Geuns. Twee  inwoners van het dorp, slachtoffers van de jodenvervolging. Het enige geluid is het krassen van een troffel, het tikken van een hamer dat veroorzaakt wordt door de legger van de stenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Lees verder...

Herdenking 4 mei 2018 met leerlingen uit Leer

Jedes Jahr am 4. Mai gibt es in den Niederlanden eine Gedenkfeier. In jeder Stadt und in jedem Dorf wird abends an die Toten erinnert, die im Zweiten Weltkrieg ermordet wurden. Um acht Uhr ist es zwei Minuten still in den Niederlanden. So auch in Stadskanaal, 65 km von Leer entfernt.
Auf Einladung von der ‘Comité Joods Oorlogsmonument’ haben Yasmin Ali, Magdalena Mindrup, Maria Herbst, Deike Schröder, Jörn Freesemann, Finn Battermann, Emma Barthel und Ramona Escher beim jűdischen Denkmal die Namen von Stadskanaaler jűdischen Opfern verlesen, nachdem Ratsherr Peter Gelling von der Gemeinde Stadskanaal und Pastor Aad van Zuijlekom von der reformierten Kirche gesprochen hatten. Die Schűlerinnen und Schüler des GeWi Profilunterrichts am Teletta- Groβ- Gymnasium waren mit ihrer Lehrerin Claudia Lax gekommen.
Pastor Van Zuijlekom stellte die Anwesenden eine Frage, die gleichzeitig wie eine Mahnung klang: ”Bist du im Dienst anderer, oder lebst du auf Kosten anderer? Lasst uns einander Liebe, Ruhe und Freiheit bieten’.

In memoriam: Bennie Kosses

Amsterdam - Dinsdag is op 94-jarige leeftijd Bennie Kosses overleden.​

Ben(nie) Kosses, zoon van een veehandelaar uit Oude Pekela, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met 15 anderen, 13 joden, een gedeserteerde soldaat uit Oostenrijk en twee uit Duitsland gevluchte dwangarbeiders, ondergedoken in een klein boerderijtje aan de Krommewijk in Stadskanaal. Het huis werd bewoond door Willem en Hindertje Drenth-van der Sluis en hun twee dochters Lammie en Fennie.

Lees verder...

Onderduiker Bennie Kosses overleden

Amsterdam - Vijftien mensen op een kluitje. Ondergedoken bij familie Drenth in Stadskanaal. Bennis Kosses was er een van. Hij overleed gisteren, op 94-jarige leeftijd.

Tussen de zoon van een veehandelaar uit Oude Pekela en dochter des huizes Lammie Drenth bloeide een romance op. Lammie raakte zwanger van Bennie. Na de oorlog trouwden ze. Het bijzondere verhaal inspireerde Josh Hassing uit Odoorn tot het schrijven van een musical. De datum voor de première van Een ander Achterhuis in de tot theater verbouwde oude korenmalerij van Odoorn was zorgvuldig gekozen. Op 8 mei 2015, de dag dat Lammie en Ben hun 70-jarig huwelijk vierden, zat het stel op de eerste rij naar hun eigen verhaal te kijken.

Lees verder...

Rondom het herdenken op 4 mei 2016

De Stolpersteine die in de Gemeente Stadskanaal gelegd werden, zijn in de eerste plaats een eerbetoon aan de vermoorde Joodse burgers van Stadskanaal.  Maar Stolpersteine helpen ook om een beeld te krijgen van de woonomgeving van die Joodse medeburgers die vermoord werden in de Tweede Wereldoorlog. Want geschiedenis in het algemeen, maar ook over de Tweede Wereldoorlog, begint bij volwassenen en kinderen pas te leven als ze horen van zaken die in hun eigen woonomgeving plaatsvonden. Stolpersteine zijn bedoeld om de slachtoffers elke dag te herdenken als men op het trottoir loopt op weg naar werk of school.

Lees verder...

Voortgang plaatsing Stolpersteine in de gemeente Stadskanaal

Stadskanaal –  Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal wil in de gemeente Stadskanaal alle Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken middels het leggen van gedenkstenen op die plaatsen in de gemeente, waar de slachtoffers gewoond hebben.

De 142 slachtoffers woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde. Van de 142 te plaatsen Stolpersteine zijn er reeds 92 gelegd. In Onstwedde en in Mussel is het project zelfs geheel afgerond. De resterende 50 stenen zullen deels in Musselkanaal en deels in Stadskanaal worden geplaatst.

Lees verder...

Bevrijdingsloop 5 Mei 2015

Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal op 5 mei groot succes

Op dinsdag 5 mei vond langs het Stadskanaal vanaf Ter Apel en vanaf Bareveld de Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal plaats. Met zo’n 150 deelnemers – hardlopers en fietsers – is deze unieke tocht van Runners Stadskanaal een groot succes geworden.

Lees verder...

Vijftig nieuwe Stolpersteine

Stadskanaal – Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal heeft vorige week vijftig nieuwe Stolpersteine geplaatst.

Stolpersteine zijn een eerbetoon aan de vermoorde Joodse medeburgers. De 142 slachtoffers woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde. In oktober en november van vorig jaar zijn al 42 Stolpersteine gelegd. Afgelopen week zijn nog eens vijftig steentjes geplaatst. De Stolpersteine zijn gelegd door Bruin Boerema. Eind 2015 hoopt de stichting het project af te ronden door nog eens vijftig Stolpersteine te leggen.

Lees verder...

Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal legt struikelstenen voor vermoorde Joodse inwoners

Gemeente Stadskanaal – Maandag werden  door het “Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal” 22 Stolpersteine ter gedachtenis van de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente gelegd. Afgelopen donderdag werden er ook al meerdere gelegd.

Hierbij waren genodigden aanwezig die op de één of andere manier banden hadden met de vermoorde mensen. In d’Ekkelkaamp, in Onstwedde, waar de reis begon gaven diverse sprekers een toelichting op het project. Na de lunch ging het gezelschap met twee bussen naar de betreffende locaties. Voor de toenmalige woning van de familie Menkel – van der Berg aan de Luringstraat 25 in Onstwedde werd  stilgestaan bij de dood van drie leden van het gezin.

Lees verder...

Stolpersteine voor Siegfried en Dina Klein‏. Vermoord op het Gasselterveld.

Stadskanaal – Maandag  en vorige week donderdag werden door het “Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal”  Stolpersteine ter gedachtenis van de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente gelegd. Twee daarvan waren voor het echtpaar Klein uit Stadskanaal. Lees hieronder het verhaal over hun laatste uren, opgetekend door hun achterkleindochter Frieda Woldhek.

Siegfried en Dina Klein woonden aan de Barkelastraat in Stadskanaal. Een achterkleindochter vertelde tijdens het leggen van de Stolpersteine over  de brute moord in het Gasselterveld op het echtpaar, die vermoedelijk met een list uit huis waren gelokt, als zouden zij naar een onderduikadres gaan. Echter werden zij enkele weken later gevonden op een akker; zij waren doodgeschoten. Een verhaal dat de aanwezige kinderen met aandacht en ontzetting volgden:

Lees verder...

1ste Legging Stolpersteine op 3 november

Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal maakt bekend dat op maandag 3 november de eerste legging van Stolpersteine in de gemeente Stadskanaal zal plaatsvinden. In totaal zullen er 42 Stolpersteine gelegd worden op 16 verschillende adressen.
Op zes adressen zullen tijdens een korte plechtigheid Stolpersteine door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig geplaatst worden. Het betreft de volgende adressen: Luringstraat 25 te Onstwedde, Schoolstraat 56 en Schoolstraat 14a te Musselkanaal en Barkelastraat 3, Handelsstraat 43 en H.J. Kniggestraat 47 te Stadskanaal.
Op tien adressen zullen op donderdag 30 oktober, voorafgaand aan de officiële plechtigheid op 3 november, de Stolpersteine geplaatst worden. Het betreft de volgende adressen: Kruisstraat 10, Sluiskade 124, Sluiskade 88, Sluisstraat 67, Sluisstraat 49 en Schoolstraat 67 te Musselkanaal en Gasselterstraat 25, Semskade 61 en Semskade 6 te Stadskanaal en Kavelingen 60 te Valthermond.
 

Stadskanaalster stoepen krijgen 'Stolpersteine'

In meerdere sessies worden de komende jaren 142 zogeheten Stolpersteine geplaatst in de gemeente Stadskanaal. Gunter Demnig, de Duitse initiatiefnemer, is er 3 november in Onstwedde bij.

Stadskanaal - "Ja, het is gelukt, toch nog sneller dan gedacht." Alie Noorlag van het Comité Stolpersteine Stadskanaal stelt het tevreden vast. Bijna twee jaar geleden werd het initiatief genomen om met de Stolpersteine - vrij vertaald struikelstenen - een blijvende herinnering aan te brengen in het wegdek op de plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog joodse inwoners door de Duitse bezetter werden afgevoerd. Stadskanaal is niet de eerste gemeente in Oost-Groningen die de stenen plaatst. Pekela ging Stadskanaal voor. Het is ook niet de laatste in de regio. In Veendam wordt er aan gewerkt en ook in Delfzijl en omgeving is het intitiatief tot plaatsing recent genomen.

Lees verder...

Eerste Stolpersteine worden binnenkort in de gemeente Stadskanaal gelegd

Stadskanaal – De eerste reeks Stolpersteine wordt  op diverse plaatsen in de gemeente Stadskanaal gelegd.

De joodse gemeenschap in de gemeente Stadskanaal heeft zwaar geleden. Velen van hen zijn gedeporteerd, vermoord. Van de aardbodem verdwenen. Dat was de opzet van wat in de woorden van de daders Endlösung heette: niets mocht aan hen herinneren.

Lees verder...

Leggen van Stolpersteine in Stadskanaal is vertraagd

Stadskanaal – Het lukt niet om de eerste zogeheten Stolpersteine in september en oktober te leggen bij de huizen in de gemeente Stadskanaal waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse mensen hebben gewoond die door de Duitsers zijn opgepakt en vervolgens in verschillende concentratiekampen zijn vermoord.

“De 137 messing gedenkstenen – met de naam, geboorteplaats, geboortedatum en de plaats en datum van overlijden – zijn een tijdje geleden al besteld bij de Duitse kunstenaar Gunter Demnig”, vertelt woordvoerder Alie Noorlag van het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal. “Hij heeft het echter zo druk met het uitvoeren van alle orders uit verschillende landen dat onze planning helaas niet wordt gehaald.”

Het project kost ongeveer 22.000 euro. “We komen nog een beetje geld tekort”, weet Alie. “De teller staat nu op iets meer dan 20 mille. In de afgelopen weken hebben verschillende scholen acties gehouden om geld in te zamelen. Ze hebben bijvoorbeeld klusjes uitgevoerd of statiegeldflessen ingeleverd.”

Het comité hoopt dat in november de eerste gedenkstenen kunnen worden gelegd. “We houden een slag om de arm. We zijn niet afhankelijk van de kunstenaar, maar ook van de weersomstandigheden. Bij slecht weer, verplaatsen we de handeling naar het voorjaar. Het is de bedoeling om drie keer een bijeenkomst te organiseren. Te beginnen voor familieleden van slachtoffers die nog in leven zijn. Met een bus rijden we dan naar de woningen in Stadskanaal, Musselkanaal, Onstwedde en Mussel.”

De Kanaalstreek 23-7-2014 door Paul Abrahams.

Statiegeldactie op Heilig Hart School

Op de Heilig Hart School in Kopstukken is met veel enthousiasme deelgenomen aan de statiegeldactie voor stolpersteine voor de joodse slachtoffers van W.O. II in onze gemeente. Samen met enkele donaties heeft de school een stolperstein bijeen kunnen sparen voor Goldine Hoffmann.
De ouders van Goldine waren in 1938 uit Duitsland gevlucht en hadden zich in Mussel gevestigd. Hier is Goldine in 1941 geboren. Reeds op 29-10-1942 is Goldine, samen met haar moeder, in Auschwitz omgekomen. Vier maanden laten gevolgd door haar vader.

Verbindingswegschool spaart voor stolperstein

De Verbindingswegschool uit Musselkanaal heeft d.m.v. een statiegeldactie een stolperstein bijeengespaard voor Heiman Izaäk Gudema.
Heiman woonde samen met zijn ouders op Schoolstraat 67 in Musselkanaal. Op 16-7-1943 is het hele gezin in Sobibor omgekomen. Heiman is slechts 9 jaar oud geworden.

Certificaat voor Musselhorst

Groep 8 van  de Musselhorst uit Musselkanaal heeft door deelname aan de statiegeldactie een stolperstein bijelkaar gespaard en hiervoor een certificaat ontvangen.
Op de foto staat meester Kerse samen met een deel van zijn groep. Samen hebben zijn gekozen voor een stolperstein voor Frouke Emma Wolf. Frouke woonde op Marktkade 4 en is op 10 jarige leeftijd in Auschwitz omgekomen. Eén van de huidige leerlingen uit groep 8 woont nu op ditzelfde adres.

Willibrord doneert voor Stolpersteine

Juf Ellen Moorman van de Willibrordschool uit Stadskanaal heeft twee certificaten in ontvangst genomen voor de donatie voor twee stolpersteine. De stolpersteine worden komend jaar gelegd voor Rika Jakoba Cohen en voor Jettchen Cohen. Rika en Jettchen woonden op Hoofdstraat 57 in Stadskanaal en waren zusjes van elkaar. Samen met hun ouders zijn zij op 16-4-1943 in Sobibor omgekomen.

Donatie Lindenborgh voor Stolpersteine

De Lindenborgh uit Musselkanaal heeft twee certificaten ontvangen vanwege de donatie voor twee stolpersteine. De certificaten staan op naam van Maurits Wallage, wonende op Schoolstraat 8 en op naam van Mozes Leezer, wonende op Sluiskade 124. Maurits is omgekomen in Auschwitz en Mozes is vlak voor het einde van de oorlog omgekomen in Gross-Rosen.

CBS De Rank sluit actie Stolpersteine af met cheque

Onstwedde – Bij CBS de Rank in Onstwedde werd de actie Stolpersteine afgesloten met een overhandiging van een cheque van 300 euro.

De groepen 7 en 8 van de Rank hebben dit geld bij elkaar verzameld door klussen te doen. De cheque werd deze morgen uitgereikt aan dhr. Wilpshaar van het actie commissie stolpersteine gemeente Stadskanaal. Dhr. Wilpshaar vertelde dat er van dit geld drie stolpersteine zullen worden geplaatst in Onstwedde en wel aan de Dorpstraat en aan de Luringstraat. Hierbij werden er drie certificaten uitgereikt aan de groepen van de drie adressen.

Het heeft veel indruk gemaakt op de kinderen dat de oorlog ook nog zoveel slachtoffers heeft gemaakt in en om Onstwedde.

Kanaalstreek 16-6-2014.

Statiegeldactie voor Stolpersteine Stadskanaal

Stadskanaal – In de afgelopen maanden hebben zeven scholen in de Gemeente Stadskanaal, 13 x 120 euro opgehaald voor de Stuikelstenen door middel van o.a. een Statiegeldactie. De volgende scholen hebben de actie gesteund: De Willibrordschool uit Stadskanaal, De Rank uit Onstwedde, De Heilig Hart School uit Mussel en De Verbindingswegschool, De Musselhorst, De Lindenborgh en de St. Antoniusschool uit Musselkanaal.

Lees verder...

Scholen ontvangen certificaten

De basisscholen in de gemeente Stadskanaal die zich op enigerlei wijze hebben ingezet voor het sponseren van Stolpersteine hebben de afgelopen dagen de eerste certificaten ontvangen.

Op de foto is groep 8 van de St. Antoniusschool te zien. Samen met alle andere kinderen van hun school hebben zij er voor gezorgd dat er vier Stolpersteine in Musselkanaal geplaatst kunnen worden.

Een Stadskanaalster Achterhuis

De oorlogsliefde tussen Bennie Kosses (93) en Lammie Drenth (87) staat centraal in de musical Een Ander Achterhuis. Op 8 mei volgend jaar gaat die in de fabriek in Odoorn in première. De perfecte datum.

De misicalgroep Odoorn laat er geen gras over groeien. Het scenario ligt klaar. De bruidssuite in een hotel is gereserveerd. Op 8 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat het huwelijk tussen Lammie Drenth met Bennie Kosses een feit werd. De aanwezigheid van het jubilerende echtpaar op de voorste rij moet de première extra glans geven.

Lees verder...

Statiegeldflessen voor Stolpersteine

Leerlingen van de St. Antoniusschool, de Musselhorst en de Verbindingsweg uit Musselkanaal, de Willibrord uit Stadskanaal en de Heilig Hart uit Kopstukken zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om statiegeldflessen te verzamelen. Met het geld dat daarmee verdiend wordt hopen zij zoveel mogelijk Stolpersteine te kunnen sponseren. Ook de C1000 en de Supercoop in Musselkanaal en de Attent in Mussel steunen deze actie door statiegeldbonnen in te zamelen. De actie loopt t/m de meivakantie.

Scholen leren over Stolpersteine

MUSSELKANAAL - Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal heeft een lespakket ontwikkeld voor basisscholen. Afgelopen donderdag is het eerste lespakket op CBS De Lindenborgh aangeboden aan de directeuren van de Musselkanaalster basisscholen. Inmiddels zijn er ook lesbrieven overhandigd aan de deelnemende scholen in Stadskanaal, Onstwedde en Mussel. Het lespakket is ontwikkeld door Henjo Borgman, lid van het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal en leerkracht aan de St. Antoniusschool in Musselkanaal, en door Jan Wilpshaar, lid van het Comité en oud-geschiedenisleraar aan het Ubbo Emmius. Daarnaast is er ook een statiegeldactie opgestart waaraan de scholen kunnen meedoen. Een aantal scholen hebben al toegezegd mee te doen of te zullen doneren voor de realisatie van Stolpersteine, ter herinnering aan de omgekomen joodse medeburgers.

De Nieuwsbode 5-2-2014. Foto Bernard Scholtens.

Stolpersteine voor de gemeente Stadskanaal kunnen worden besteld

Het Comité Stolpersteine gemeente Stadskanaal gaat volgende maand 136 zogeheten Stolpersteine bestellen bij de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. “Eigenlijk zijn het er 137 stuks”, verklapt woordvoerder Alie Noorlag.

STADSKANAAL - De messing gedenkstenen krijgen later dit jaar een plek voor de huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse mensen hebben gewoond die door de Duitsers zijn opgepakt en vervolgens in verschillende concentratiekampen zijn vermoord. Op de messing gedenkstenen staan de naam, geboorteplaats, geboortedatum en de plaats en datum van overlijden. Meestal de naam van een concentratiekamp. Dat was doorgaans Auschwitz of Sobibor.

Lees verder...

Het duistere einde van Siegfried en Dina Klein

Nazaten Stadskanaalster echtpaar hopen op duidelijkheid.

STADSKANAAL - Siegfried en Dina Klein, man en vrouw, waren joden uit Stadskanaal. Ze werden vermoord in de oorlog. Niet ver weg, in Oost-Europa, maar dicht bij huis. Over hun dood hangt een waas van geheimzinnigheid en hun nazaten hopen nog altijd dat die wordt weggeblazen.

Lees verder...

Geestelijken: Geef voor Stolpersteine

STADSKANAAL - Maurits Damsté en Dirk Wams, pastor en dominee in Musselkanaal en Stadskanaal, steunen het comité dat zich sterk maakt voor het plaatsen van Stolpersteine, stenen die worden gelegd voor de deuren van huizen waar ooit in de oorlog gesneuvelde joden woonden. Dat comité heeft 22.000 euro nodig om de stenen te kunnen kopen. De twee geestelijken roepen daarom in een brief kerken op om op 6 oktober de gebruikelijke collecte tijdens de dienst of mis te bestemmen voor het project Stolpersteine. Woordvoerster Alie Noorlag van het comité is blij met de oproep. "We hopen dat de kerkenraden en parochiebesturen gehoor geven aan de oproep."

Nieuwsblad van het Noorden 25-9-2013

Comité Stolpersteine gaat online

 

STADSKANAAL – Het comité Stolpersteine, dat zich sterk maakt voor het plaatsen van Stolpersteine in de gemeente Stadskanaal, gaat online. De website www.stolpersteinegemeentestadskanaal.nl wordt maandag 17 juni om vier uur van start geschoten in het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.

Stolpersteine, struikelstenen, zijn gedenktekens van de Duitse kunstenaar Günter Demnig (1947, Berlijn), geplaatst in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De Stolpersteine worden gelegd om de slachtoffers van de Duitse terreur, op deze manier, elke dag in herinnering te houden.

Kanaalstreek 15 juni 2013

Ben Dalsheim vertelt de jeugd over de oorlog

MUSSELKANAAL - Bij de Dodenherdenking bij het Joods Oorlogsmonument in Stadskanaal hebben zaterdag twee kinderen uit Musselkanaal, Tim en Lychel, meegedaan. Een van hen las namen bij het monument, de ander vertelde iets over de joodse familie Dalsheim.

Lees verder...

Struikelstenen voor huizen oorlogsslachtoffers

Bij de herdenking van afgelopen 4 mei in Stadskanaal, hebben twee kinderen uit Musselkanaal van de St. Antoniusschool meegewerkt aan de plechtigheid. Zij vertelden onder meer over de Joodse familie Dalsheim. 's Morgens om 11 uur werd de heer Ben Dalsheim ontvangen in het Streekhistorisch Centrum. Hij had een gesprek met de leerlingen. Daarna brachten ze een bezoek aan Sluiskade 88 in Musselkanaal. Daar woonde de familie Dalsheim vroeger. Ben en zijn ouders hebben de oorlog overleefd. Zijn grootvader, Israël de Beer, niet.

Lees verder...

Inwoners die ik niet heb gekend

Reportage Dodenherdenking - Leerlingen praten met Ben Dalsheim die WOII overleefde.

STADSKANAAL - Een koude wind steekt op als de 11-jarige Tim Bakker, leerling van de St. Antoniusschool in Musselkanaal, de microfoon vastpakt. Op de avond van de dodenherdenking vertelt hij bij het Joodse oorlogsmonument in Stadskanaal over de ontmoeting die hij eerder die dag had met Ben Dalsheim.

Lees verder...

Stadskanaal 22 mille nodig voor Stolpersteine

STADSKANAAL - In de gemeente Stadskanaal moeten 136 Stolpersteine komen te liggen: stenen die herinneren aan 136 joden die in de oorlog werden omgebracht. Ze krijgen een plekje voor de huizen waar de slachtoffers ooit woonden. Een speciaal opgericht comité heeft nu een bankrekening geopend (48.2411.635 ten name van Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal onder vermelding van Stolpersteine). "We hebben 22.000 euro nodig voor de aanschaf en het inleggen van de stenen", zegt woordvoerster Alie Noorlag.

Dagblad van het Noorden 26-3-2013

Comité Stolpersteine maakt begin met omvangrijk project

STADSKANAAL – Het Comité Stolpersteine heeft begin deze maand een begin gemaakt met het project dat moet leiden tot het plaatsen van stolpersteinen in de gemeente Stadskanaal. Dat wordt in 2015 afgerond. Stolpersteine, struikelstenen, zijn gedenktekens van de Duitse kunstenaar Günter Demnig (1947, Berlijn), geplaatst in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De Stolpersteine worden gelegd om de slachtoffers van de Duitse terreur, op deze manier, elke dag in herinnering te houden.

Lees verder...

Comité voor Stolpersteine in Stadskanaal

STADSKANAAL – Er is eind 2012 een comité opgericht om in Stadskanaal Stolpersteine te realiseren. Een van de initiatiefnemers is de heer K.C.M. Steenhuis. Hij heeft zijn hele leven in Stadskanaal gewoond en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Stolpersteine is een projekt van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn herinneringstekens voor slachtoffers van het nationaal socialisme. De actie werd in Duitsland gestart en werd ook al spoedig door Nederlandse steden en dorpen overgenomen.

Lees verder...

Stolpersteine in Stadskanaal

STADSKANAAL - Er is een comité opgericht om Stolpersteine te realiseren in Stadskanaal. Een van de initiatiefnemers is de heer Steenhuis. Hij maakte als eerste openbaar dat hij graag Stolpersteine wil realiseren. Hij heeft zijn hele leven in Stadskanaal gewoond en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij kwam jaren geleden al in aanraking met Stolpersteine door kennissen in Magdeburg.

Lees verder...