Bevrijdingsloop 5 Mei 2015

Bevrijdingsloop 5 Mei 2015

Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal op 5 mei groot succes

Op dinsdag 5 mei vond langs het Stadskanaal vanaf Ter Apel en vanaf Bareveld de Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal plaats. Met zo’n 150 deelnemers – hardlopers en fietsers – is deze unieke tocht van Runners Stadskanaal een groot succes geworden.


Nationaal Bevrijdingsvuur 

Leden van Runners Stadskanaal hebben dit jaar wederom met een estafettetocht het Nationale Bevrijdingsvuur uit Wageningen gehaald. Hoewel wind, regen en hagel de groep flink geseldenbereikten alle lopers ongehavend de eindstreep bij het klooster in Ter ApelHier overhandigden zij het vuur aan wethouder Giny Luth van de gemeente Vlagtwedde. Zij refereerde in haar toespraak aan vier jubilea in de gemeente: 550 jaar klooster Ter Apel, 400 jaar Semslinie, 250 jaar Stadskanaal en 70 jaar bevrijding. Moe maar voldaan mochten onze toppers naar het warme Boschhuis om daar wat te eten en te drinken en om bij te komen van alles wat ze onderweg hadden meegemaakt. 

Vanaf Bareveld 

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur betekende de start van de Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal. Twee groepen liepen én fietsten vanaf Ter Apel en vanaf Bareveld richting het gemeentehuis in Stadskanaal. Onderweg werd langs het kanaal op verscheidene plekken het bevrijdingsvuur ontstoken. In Bareveld vond de start plaats samen met atleten van AV Veendam die het vuur naar Veendam brachten. Hier was een groep Canadezen op bezoek in het kader van 70 jaar bevrijding. De groep was klein, het enthousiasme groot. Bij Buurthuis ’t Lange End was na 4.5 km de eerste stop. Amper een kilometer verder hielden we halt bij Scheepswerfstraat 50 en 51 waar Stolpersteine liggen als herinnering aan de weggevoerde joodse bewoners. Alie Noorlag vertelde hier kort iets over en las de namen voor van de omgekomen joden. Indrukwekkend. 

Bij de Stolpersteine aan de Handelsstraat 43 was de groep al aardig gegroeid. We werden er allerhartelijkst ontvangen door de buurtvereniging. Ook hier las Alie de namen van de joodse bewoners voor. Na een mini cupcake vervolgden we onze weg naar het verzamelpunt bij de Buinersluis. Daar was nog niets te zien van de groep die in Ter Apel was gestart… 

Feestelijk onthaal in Musselkanaal 

De groep die Ter Apel startte, bestond aanvankelijk uit slechts vier lopers. Als dat maar ‘goed’ zou gaan! De stops bij het kettinghuis en bij restaurant De Palm waren kort, maar in Musselkanaal werden we ogrootswijze binnengehaald met muziek van muziekvereniging Amicitia. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur op het Willem Diemerplein en een korte toespraak door Willy Deiman speelde Amicitia het Wilhelmus en vervolgden we onze weg naar Sluisstraat 67, waar Bruin Boerema de namen voorlas van de joodse bewoners die hier vóór de Tweede Wereldoorlog woonden.  

Een bijzonder moment zou het ontsteken van het bevrijdingsvuur op de watertoren in Stadskanaal worden. Even vreesden we dat dit afgelast zou moeten worden vanwege de weersomstandigheden, maar om half acht ’s avonds brandde ook hier tot groot enthousiasme van lopers en publiek het vuur. De groep die zo klein begon, bestond inmiddels uit meer dan zeventig personen! Veel atleten wilden per se naar boven klimmen, waardoor de stop bij de watertoren iets langer duurde dan verwacht. 

Ruim honderd lopers naar het eindpunt 

En dat betekende dus dat de groep Bareveld al bij het verzamelpunt was, terwijl de andere groep nog naar beneden moest. Omdat het toch behoorlijk koud was, besloot de groep Bareveld de groep Ter Apel een stukje tegemoet te lopen. Het was prachtig om te zien hoe uiteindelijk ruim honderd lopers, begeleid door een groot aantal fietsers, gezamenlijk naar het eindpunt zijn gelopen 

Op het plein bij het gemeentehuis in Stadskanaal nam wethouder Francis Boen rond acht uur ‘s avonds van beide groepen het bevrijdingsvuur in ontvangst. Na zijn lovende woorden (helaas door omstandigheden zonder microfoon) ontstak de wethouder samen met enkele atleten het officiële bevrijdingsvuur in de gemeente Stadskanaal. De wind was gedurende de hele loop regelmatig spelbreker, vooral omdat er fakkels uitwaaiden en vuren niet goed bleven branden, maar ook omdat het er niet warmer op werd. Ook op het plein was dit jammer genoeg goed te merken. Na afloop vertrok iedereen vrij snel, ondanks het optreden van DJ Ruben Molina. 

Al met al kunnen we stellen dat Runners Stadskanaal met de Nationale Bevrijdingsloop uit Wageningen en met de Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal een heel mooi visitekaartje heeft afgegeven! Wat een schitterend evenement hebben we er samen van gemaakt. 

Alle lopers, fietsers en vrijwilligers: bedankt! 

Geschreven door Marja Kiel. Foto Runners Stadskanaal.