Comité voor Stolpersteine in Stadskanaal

STADSKANAAL – Er is eind 2012 een comité opgericht om in Stadskanaal Stolpersteine te realiseren. Een van de initiatiefnemers is de heer K.C.M. Steenhuis. Hij heeft zijn hele leven in Stadskanaal gewoond en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Stolpersteine is een projekt van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn herinneringstekens voor slachtoffers van het nationaal socialisme. De actie werd in Duitsland gestart en werd ook al spoedig door Nederlandse steden en dorpen overgenomen.


Stolpersteine
Demnig noemt de stenen Stolpersteine omdat ‘je er over struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst op de in het troittoir geplaatste stenen te kunnen lezen’. De Stolpersteine in Stadskanaal zullen worden gelegd in het trottoir vóór de huizen waarin joodse medeburgers woonden die weggevoerd zijn naar vernietigingskampen in het Oosten en nooit terugkwamen.

Israëlische Gemeente
Deze vermoorde joden woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde, en behoorden bij de Nederlands Israëlische Gemeente Stadskanaal, die destijds viel onder het Opperrabinaat Groningen (onder Stadskanaal wordt verstaan zowel het gedeelte dat tot 1969 bij de toenmalige gemeente Onstwedde hoorde als ook dat deel dat tot 1969 bij de toenmalige gemeente Wildervank hoorde). Binnenkort wordt een banknummer geopend waarop particulieren, bedrijven en verenigingen hun bijdrage kunnen storten.

Kanaalstreek 28-1-2013