Vijftig nieuwe Stolpersteine

Vijftig nieuwe Stolpersteine

Stadskanaal – Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal heeft vorige week vijftig nieuwe Stolpersteine geplaatst.

Stolpersteine zijn een eerbetoon aan de vermoorde Joodse medeburgers. De 142 slachtoffers woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde. In oktober en november van vorig jaar zijn al 42 Stolpersteine gelegd. Afgelopen week zijn nog eens vijftig steentjes geplaatst. De Stolpersteine zijn gelegd door Bruin Boerema. Eind 2015 hoopt de stichting het project af te ronden door nog eens vijftig Stolpersteine te leggen.


‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. De steentjes zijn herinneringstekens voor slachtoffers van het nationaal–socialisme. Sinds de negentiger jaren heeft hij gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn. De messing steentjes, 10×10 cm, worden door Demnig zelf en door een bevriende kunstenaar gemaakt.

De steenlegging op Dorpsstraat 38 in Onstwedde. Op dit adres hebben Salomon Meijer, Carolina Meijer – Jacobson en Schoontje Jacobson gewoond. Salomon was veehandelaar en slager.

Kanaalstreek 2-2-2015. Foto Abel v.d. Veen.