Stolpersteine in Stadskanaal

Stolpersteine in Stadskanaal

STADSKANAAL - Er is een comité opgericht om Stolpersteine te realiseren in Stadskanaal. Een van de initiatiefnemers is de heer Steenhuis. Hij maakte als eerste openbaar dat hij graag Stolpersteine wil realiseren. Hij heeft zijn hele leven in Stadskanaal gewoond en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij kwam jaren geleden al in aanraking met Stolpersteine door kennissen in Magdeburg.


Stolpersteine is een project van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. "Het zijn herinneringstekens voor slachtoffers van het nationaal socialisme. De actie werd in Duitsland gestart en werd ook al spoedig door Nederlandse steden en dorpen overgenomen", vertelt Alie Noorlag. Demnig noemt de stenen Stolpersteine omdat 'je er over struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst op de in het troittoir geplaatste stenen te kunnen lezen'. De Stolpersteine in Stadskanaal zullen worden gelegd in het trottoir vóór de huizen waarin eens joodse medeburgers woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn naar vernietigingskampen in het Oosten en nooit terugkwamen.

Israëlische gemeente
"Deze vermoorde joden woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde en behoorden bij de Nederlands Israëlische Gemeente Stadskanaal, die destijds viel onder het Opperrabinaat Groningen. Onder Stadskanaal wordt zowel het gedeelte verstaan dat tot 1969 bij de toenmalige gemeente Onstwedde hoorde als het deel dat tot 1969 bij de toenmalige gemeente Wildervank hoorde." Binnenkort wordt een banknummer geopend waarop particulieren, bedrijven, verenigingen etc. hun bijdrage kunnen storten.

Nieuwsbode 28-1-2013