Onderduiker Bennie Kosses overleden

Onderduiker Bennie Kosses overleden

Amsterdam - Vijftien mensen op een kluitje. Ondergedoken bij familie Drenth in Stadskanaal. Bennis Kosses was er een van. Hij overleed gisteren, op 94-jarige leeftijd.

Tussen de zoon van een veehandelaar uit Oude Pekela en dochter des huizes Lammie Drenth bloeide een romance op. Lammie raakte zwanger van Bennie. Na de oorlog trouwden ze. Het bijzondere verhaal inspireerde Josh Hassing uit Odoorn tot het schrijven van een musical. De datum voor de première van Een ander Achterhuis in de tot theater verbouwde oude korenmalerij van Odoorn was zorgvuldig gekozen. Op 8 mei 2015, de dag dat Lammie en Ben hun 70-jarig huwelijk vierden, zat het stel op de eerste rij naar hun eigen verhaal te kijken.


Voor de Musicalgroep Odoorn draaide de musical uit op een ongekend succes. Alle voorstellingen waren uitverkocht en trokken 5300 bezoekers. "Bennie was een lieve man. Ik ben er trots op dat we zijn verhaal hebben mogen vertellen", zegt Arjen de Ridder van de Musicalgroep.

De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. "Bennie redt het niet meer. Misschien nog een week", meldde Lammie Drenth vorige week via Facebook. Kosses wordt woensdag in Amsterdam begraven.

DvhN 7-9-2016