In memoriam: Bennie Kosses

In memoriam: Bennie Kosses

Amsterdam - Dinsdag is op 94-jarige leeftijd Bennie Kosses overleden.​

Ben(nie) Kosses, zoon van een veehandelaar uit Oude Pekela, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met 15 anderen, 13 joden, een gedeserteerde soldaat uit Oostenrijk en twee uit Duitsland gevluchte dwangarbeiders, ondergedoken in een klein boerderijtje aan de Krommewijk in Stadskanaal. Het huis werd bewoond door Willem en Hindertje Drenth-van der Sluis en hun twee dochters Lammie en Fennie.


Om de schijn op te houden werkte dochter Lammie als administratieve kracht bij het plaatselijke NSB-kantoor, het Kringhuis; iets wat haar door haar dorpsgenoten niet in dank werd afgenomen. Ze werd beschouwd als een collaborateur en verloor veel vrienden. Wat de dorpelingen niet wisten was dat zij er werkte om de 16 onderduikers te beschermen. Het risco op een huiszoeking werd hierdoor tot een minimum beperkt.

Tussen Lammie en Bennie groeide een liefdesrelatie. Lammie raakte zwanger en beviel op 10 december 1944 van een dochter. In het dorp wisten ze wel wie de vader was: een NSB-er of een Duitser!

Na de bevrijding van Stadskanaal werd pas duidelijk hoe werkelijk de vork in de steel zat. De dorpelingen verwonderden zich er over hoeveel mensen de familie Drenth had geholpen. In 1979 werd Hindertje Drenth-van der Sluis op de Israëlische Ambassade in Den Haag onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren. Willem Drenth, overleden in 1964, ontving dit eerbetoon postuum.

Lammie en Bennie trouwden op 8 mei 1945. Het bijzondere verhaal inspireerde Josh Hassing uit Odoorn tot het schrijven van de musical Een Ander Achterhuis. De datum voor de première van Een Ander Achterhuis in de tot theater verbouwde oude korenmalerij van Odoorn was zorgvuldig gekozen. Op 8 mei 2015, de dat dat Lammie en Bennie hun 70-jarig huwelijk vierden, zat het stel op de eerste rij naar hun eigen verhaal te kijken. Voor de Musicalgroep Odoorn draaide de musical uit op een ongekend succes. Alle voorstellingen waren uitverkocht en trokken 5300 bezoekers.

Dinsdag is Bennie Kosses overleden op 94-jarige leeftijd. De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. Hij werd gisteren in Amsterdam begraven.

Westerwolde Actueel 8-9-2016