Op de verlovingsdag kwam het trieste einde

GRIETJE DEKKER WERD OP 1 MEI 1943 VERMOORD

MUSSELKANAAL - Grietje Dekker was 'zomaar' een jonge vrouw die zeventig jaar geleden door Duitsers werd vermoord. Haar stoffelijk overschot werd nooit gevonden, maar nu keert ze een beetje terug in haar dorp Musselkanaal. Daar wordt een Stolperstein aan haar gewijd.

Die wordt gelegd op de plek waar destijds haar huis stond, waar ze ook de dood vond op de eerste meidag van 1943. Die dag begon zo mooi voor Grietje. Het was haar verlovingsdag, Willie Camijn was de gelukkige, het weer was stralend, het leven lachte hen toe.


Het was onrustig in Musselkanaal, zoals het ook elders onrustig was. De Duitsers wilden dat in 1940 vrijgelaten Nederlandse militairen weer krijgsgevangenen werden. Dat leidde tot woede en stakingen op die eerste mei. Ook in Musselkanaal.

De Duitsers traden hard tegen de stakers op. Grietje was geen staker. Ze zat rond acht uur 's avonds voor haar ouderlijk huis, aan wat toen de Telefoonweg was, met haar verloofde. Even verderop stond een Duitse overvalwagen en vanuit dat voertuig werd plotseling geschoten. Verschillende mensen die op straat liepen werden getroffen, maar niemand zo erg als Grietje.

De kogels raakten haar buik, het bloed vloeide rijkelijk. De plaatselijke dokter was er snel bij, maar de Duitsers duwden hem weg en namen Grietje mee. In het dorp Mussel, zo zagen getuigen, schoten ze haar dood. Grietje was 24 jaar.

Haar ouders waren ontroostbaar en bereidden de begrafenis voor. Ze lieten een rouwkaart maken, reserveerden een graf en nodigden vrienden en familieleden uit. Dat alles in de veronderstelling dat ze het stoffelijk overschot van hun dochter terug zouden krijgen.

"Maar dat is nooit gebeurd", zegt haar neef Henk Dekker. "Haar ouders, mijn opa en oma, hebben er alles aan gedaan om te weten te komen waar ze was. Tevergeefs. Dat feit heeft altijd als een schaduw over het leven van mijn grootouders gelegen. Zij zijn er niet meer. Maar het is mooi dat tante Grietje nu deze steen krijgt. Ik ben er blij mee."

De 'struikelsteen' wordt op 9 juli gelegd voor het adres Floralaan 30, waar het huis van Grietje stond. Op die dag krijgen op initiatief van de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen nog dertien andere slachtoffers van de april-meistaking een steen. Harm Wessels uit Alteveer is een van hen. Ook hij werd door de Duitsers vermoord.

Dagblad van het Noorden 13-6-2013