Holocast Memorial Day in Hooghalen

Holocast Memorial Day in Hooghalen

HOOGHALEN - Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd op 27 januari 1945 door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootse in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden en Roma en Sinti van alle nationaliteiten. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day rond de herdenkingsdag op 27 januari.


Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. Holocaust Memorial Day heeft tot doel jongeren tussen de 15 en 25 jaar te leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennis over te dragen willen we bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme en waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.

In het kader van de jaarlijkse Holocaust Memorial Day op zondag 27 januari, speelt Eric Borrias een dag eerder, op 26 januari, het verhaal Binnen de Poorten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze solovoorstelling is gebaseerd op het verhaal van Jules Schelvis. Het stuk is een mengvorm van spel en vertelling. Jiddische muziek speelt een belangrijke rol; de muziek versterkt het spelen en verwoordt soms wat niet te verwoorden is.

Binnen de Poorten vertelt het verhaal van Jules Schelvis, die op 1 juni 1943 samen met zijn vrouw Rachel en haar familie vanuit Westerbork naar Sobibor wordt gedeporteerd. Op een klein groepje mannen na, onder wie Schelvis, wordt iedereen direct na aankomst vergast. Gedurende twee jaar zwerft Schelvis van kamp naar kamp. De bevrijding volgt op 8 april 1945 in Zuid- Duitsland.

De voorstelling is te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en begint om 14 uur. De entree bedraagt 10 euro inclusief museumbezoek. Voor Vrienden van het Herinneringscentrum is de toegang gratis.

Het Gezinsblad 22-1-2014.