Veteranen leggen kransen bij Rolinbrug in Veele

Veteranen leggen kransen bij Rolinbrug in Veele

VEELE – Op 12 april is het 70 jaar geleden dat Veele werd bevrijd. Dit heugelijke feit werd 11 april herdacht met een plechtigheid bij de Rolinbrug.

Op 12 april 1945 werd Veele door de Belgen bevrijd. Dit ging niet zonder slag of stoot. Zestien boerderijen en huizen gingen in vlammen op en een klein meisje vond de dood door een verdwaalde kogel. De Belgen kwamen het dorp vanaf de Vlagtwedder kant binnen. Enkele dagen daarvoor hadden de Duitsers de brug over het Mussel Aa kanaal opgeblazen om zo onze bevrijders de doorgang naar het noorden te beletten. Uiteindelijk kwamen drie Belgen en zeven Duitsers in het oorlogsgeweld om en was Veele bevrijd. De gevluchte bewoners konden weer huiswaarts keren.


Er werden nieuwe huizen en schuren gebouwd en er kwam een nieuwe brug over het Mussel Aa kanaal. Deze werd de Rolinbrug genoemd, naar baron Philippe Rolin, een van de gesneuvelde Belgische militairen.

Bij deze Rolinbrug vond vandaag de herdenking plaats. Hierbij waren ook Belgische militairen aanwezig, waaronder de twee veteranen Jaak Daemen en Francois Jacobs van ruim 90 jaar. Jaak Daemen lag  nog maar een paar dagen geleden  in het ziekenhuis. Bij herstelwerkzaamheden van stormschade aan zijn tuinhuisje kreeg hij een hartinfarct. Zijn buurvrouw heeft hem gevonden en meteen 112 gebeld. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar men een stent in zijn ader plaatste.

De genodigden verzamelden zich vanmiddag bij de pannenkoekenboerderij, achter de boerderij van Stedema, die tijdens de bevrijding door de Belgen in brand werd geschoten omdat men dacht dat er zich Duitsers in bevonden. Bij de Rolinbrug hield de voorzitter van Plaatselijk Belang Veele, Wubbe Kuper, een toespraak. Daarna werd het woord gegeven aan wethouder Giny Luth, die haar speech afsloot met een toepasselijk gedicht over de oorlog in Veele.

Namens de jeugd uit Veele las Mariëlla Volders een mooi gedicht voor. Haar opa Hendrik Volders was acht toen Veele werd bevrijd. Samen met zijn ouders, grootouders en andere familieleden vluchtte hij tijdens het vuurgevecht te voet naar Veelerveen, waar zij de nacht in de school doorbrachten.

Ook de 90 jarige Belgische veteraan Jaak Daemen vertelde de aanwezigen zijn ervaringen over de bevrijding van het dorp. Christelijke Muziekvereniging Jeduthun uit Sellingen speelde onder anderen het Belgisch- en Nederlands Volkslied. Bij het monument, ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van het Belgische parachutisten regiment S.A.S.: Ph. Rolin, J Breuer en E Hazard werden kransen gelegd.

Na de plechtigheid vertrok het gezelschap naar de pannenkoekenboerderij voor een broodmaaltijd.

Westerwolde Actueel 11-4-2015. Foto Bé Eelsing.