Stadskanaal krijgt noordelijke primeur met expositie

STADSKANAAL - De gemeente Stadskanaal heeft met de komst van de reizende WOII-tentoonstelling Routes of Liberation een noordelijke primeur te pakken. De expositie gaat over de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de nationaalsocialistische overheersing.


De expositie is gemaakt op initiatief van de Stichting Liberation Route Europe en reist sinds februari vorig jaar door Europa. Destijds waren het premier Mark Rutte en Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz die in Brussel de officiële aftrap verrichtten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van organisaties uit zes Europese landen en is al te zien geweest in onder meer Rotterdam, Berlijn en Warschau. Inmiddels hebben meer dan 150.000 mensen een kijkje genomen.

 

Dat Stadskanaal de eerste plaats in Noord-Nederland is waar de tentoonstelling komt. Dat heeft te maken met de Poolse generaal Maczek die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Stadskanaal. Maczek was commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie.

Zijn divisie landde op 1 augustus 1944 in Normandië en was betrokken bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. In Stadskanaal staat het Maczek-monument op het naar hem genoemde Generaal Maczekplein als eerbetoon aan zijn rol bij de bevrijding van Stadskanaal op 12 april 1945.

Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War, zoals de tentoonstelling voluit heet, is de hele maand oktober gratis toegankelijk en te zien in de bibliotheek van Stadskanaal. De officiële opening is komende vrijdag.

Zie ook: http://routesofliberation.com/

Dagblad van het Noorden 30-9-2015