Medeoprichtster Vereniging Vrienden van de Synagoge Bourtange overleden

Medeoprichtster Vereniging Vrienden van de Synagoge Bourtange overleden

BOURTANGE – In oktober bestaat de Vereniging Vrienden van de Synagoge Bourtange 25 jaar. Helaas maakt medeoprichtster Henny Sachs dit niet meer mee.

Op 20 september overleed Henriëtte (Henny) van Bekkum Sachs op 92 jarige leeftijd. Henny Sachs was de enige overlevende van het Joodse gezin Sachs, wat bestond uit vader Jacob, moeder Jeanette en hun drie dochters Emma, Sophie en Henriëtte. Zij hadden een manufacturenzaak aan de Wilhelminastraat in Vlagtwedde.


In de oorlog zat het gezin 20 maanden ondergedoken in een kleine slaapkamer bij de familie Huizing in Sellingerbeetse. Zij werden op 17 juni 1944 ontdekt toen Landwachters op zoek waren naar een gevluchte verzetsstrijder. Het gezin werd via Winschoten afgevoerd naar het strafkamp in Westerbork en vandaar op 3 september naar Auschwitz-Birkenau. Moeder Sachs en haar jongste dochter Sophie werden meteen na aankomst vergast. Zij werden 50 en 15 jaar. Vader Jacob stierf op 25 januari 1945. Henny en haar zus Emma bleven tot eind oktober in Auschwitz. Toen werd Emma gedeporteerd naar het Duitse Kratzau waar zij op 17 april 1945 op de leeftijd van 23 jaar overleed.

Henny werd naar Libau gebracht waar zij onder streng regime van SS vrouwen moest werken in een fabriek waar sneeuwkettingen werden gemaakt. Zij keerde na de oorlog als enige van het gezin terug naar Nederland, waar ze later trouwde met Jan van Bekkum. Tijdens haar jeugd ging zij met enige regelmaat naar de synagoge in Bourtange. In de jaren 80 met de reconstructie van de vesting Bourtange werd ook de synagoge gerestaureerd. Nadat de werkzaamheden waren afgerond werd de Vereniging Vrienden van de Synagoge Bourtange opgericht. Henny werd toen secretaresse van deze vereniging. Dit werd later overgenomen door haar dochter. Mevrouw Sachs was tot op het laatst betrokken bij de synagoge. Willem Fokkens uit Ter Apel, voorzitter vanaf het eerste uur, betreurt het dat Henny Sachs niet meer het 25 jarig bestaan van de vereniging kan meemaken. Dit op 18 oktober gevierd.

Mevrouw Sachs  is vorige week ter aarde besteld op de Joodse begraafplaats in Herbrecht.

Zie ook: Filmportret Henny Sachs

Westerwolde Actueel 29-9-2015. Foto Anco Pruiksma.